Domowa Chałwa

Chałwa – smak dzieciństwa, skarbnica witamin i cennych kwasów tłuszczowych. Zawiera dużą ilość białka i fantastycznej witaminy E.

Niestety ta, którą można kupić w sklepie, nie może poszczycić się doborowym składem. Pełno w niej utwardzonego tłuszczu roślinnego czy syropu glukozowo-fruktozowego. Samej miazgi sezamowej jest w niej jak na lekarstwo. Dlatego szczerze zachęcam do przygotowania tego przysmaku w domu. Może troszkę bardziej się kruszy od tej sklepowej, ale smak jest nie do porównania, a jej przygotowanie banalnie proste.

Składniki:

  • 300 g sezamu;
  • 3 łyżki dobrego miodu.

Zasada jest taka, że na każde 100 g sezamu dodajemy łyżkę dobrego miodu. W zależności od tego, jaką porcję chałwy chcesz przygotować, takich używasz proporcji składników.

Przygotowanie:
Ziarenka sezamu prażymy na suchej patelni, na średnim ogniu, do momentu, aż delikatnie zbrązowieją. Mniej więcej 3–5 minut. Przez cały czas trwania prażenia, mieszamy ziarna drewnianą łopatką. Trzeba być ostrożnym, ponieważ gdy sezam się przypali, nasza chałwa będzie gorzka.

Po uprażeniu zostawiamy ziarenka do ostygnięcia. Następnie wszystko przesypujemy do malaksera i mielimy na jednolity proszek. Powoli dodajemy miód i mielimy dalej, do momentu połączenia składników i powstania gęstej “mazi”. Chałwę przekładamy do plastikowego pojemniczka, wyłożonego wcześniej papierem do pieczenia lub folią spożywczą, i chłodzimy w lodówce przez kilka godzin.

Zdrowe i lekkie przepisy


Drobne uwagi – z doświadczenia wiem, że kiedy nie posiadamy malaksera o wysokiej mocy, możemy go łatwo przepalić. Warto wtedy co jakiś czas wyłączać urządzenie, aby odpoczęło.

Lepiej jest użyć miodu o gęstej cukrowej konsystencji. Kiedy użyjemy produktu zbyt płynnego, masa może wyjść zbyt rzadka.

Jeśli mamy ochotę, możemy dosypać do chałwy dodatki w postaci orzechów, pistacji, rodzynek – ogranicza nas tylko nasza wyobraźnia.

Życzę smacznego i ostrzegam, że nie można się od niej oderwać.

Podziel się:

Przeczytaj także:

Także w kategorii Zdrowe odżywianie:

Bezglutenowy biszkopt Przepisy na smoothie Dobre vs złe tłuszcze - które warto jeść, a których unikać? "Tarta" low carb dla modnego Fitness Freaka Obłędnie pyszne lody na mleku kokosowym Jak pozbyć się soli z potraw bez utraty smaku? FIT deser Bounty z kubeczka Domowe batoniki musli (bez pieczenia) Jak jeść aby nie chorować i wzmocnić odporność? Fit przepisy – charakterystyka, przykładowe dania Czy mrożone warzywa na patelnię są zdrowe? Zapytaliśmy dietetyka Substancje, których powinniśmy unikać po 30. roku życia

Popularne w tym tygodniu:

Fit obiad - z kurczakiem, makaronem czy łososiem? Propozycje z mięsem i bez mięsa