Domowe pralinki
ANNA NIEMCZYNOW • dawno temu • 3 komentarzePralinki zawsze wywołują uśmiech na twarzy człowieka. Spróbuj sobie wyobrazić, jak w Twoich ustach rozpływa się cudownie słodka substancja a gwarantuję, że odczujesz jak ślinianki pracują ze zdwojoną intensywnością. Pralinki są doskonałym pomysłem na prezent dla kogoś, kogo chcemy obdarować czymś wyjątkowym. Te zrobione własnoręcznie chwytają za serce. Nie daj się dłużej namawiać i wyczaruj w swojej kuchni małe kulinarne dzieło sztuki.
Składniki:
• 200 g suszonych daktyli,
• 200 g suszonych śliwek,
• 100 g orzechów brazylijskich,
• dwie łyżki naturalnego kakao,
• wiórki kokosowe.
Przygotowanie:
Daktyle, śliwki, orzechy i kakao dokładnie zmiksować w blenderze na jednolitą masę. Z masy uformować niewielkie kuleczki i obtoczyć je w wiórkach kokosowych. Gotowe pralinki schłodzić przez kilka godzin. Można śmiało je przechowywać w lodówce do kilku tygodni.
Przysięgam — smakują jak trufle. Daktyle obniżają ciśnienie i spowalniają procesy starzenia. Doskonale też uzupełniają poziom glikogenu w mięśniach po wysiłku fizycznym. Śliweczki regulują trawienie, pomagają w zaparciach, posiadają dużo błonnika. Orzechy brazylijskie są doskonałym źródłem selenu, wpływającego korzystnie na naszą odporność. Zatem nasze pralinki to samo zdrowie, jedna dziennie do kawuni z pewnością nie zaszkodzi :-)
Życzę smacznego!
Ten artykuł ma 3 komentarze
Pokaż wszystkie komentarze